Składniki, których będziemy potrzebować:
- wątróbka drobiowa 1 kg
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka
- bułka tarta
- jajko 2 sztuki
- masło 2-3 łyżki
- kilka kropli octu
- białe winogrono około 500 g
- szczypta soli
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, posypać solą i pieprzem. Następnie wszystkie kawałki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Pozostawić do przestudzenia.
W tym czasie przygotować sos: Winogrona umyć, osuszyć.
Masło lekko przetopić, dodać owoce, kilka kropli octu i szczyptę soli. Całość podgrzewać na małym ogniu przez 2- 3 minuty, uważając, aby masło się nie przypaliło.
Gdy wątróbka trochę przestygnie, panierować ją w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i ponownie obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Wątróbkę podawać polaną sosem winogronowym.
Smacznego.
Tak podana wątróbka musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńLeno smakuje jak dobre mięso. Robiłam ją już wielokrotnie, bo całej rodzince smakuje, nawet osobom, które nie przepadają za wątróbką. :)
Usuń