środa, 25 lutego 2015

Panierowana wątróbka drobiowa w sosie winogronowym

Uważam, że to jeden z lepszych sposobów podania wątróbki drobiowej. Jednocześnie wiem, że każdy ma swoje smaki. Tak więc proponuję: spróbujcie i oceńcie sami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • wątróbka drobiowa 1 kg
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
do panierowania:
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko 2 sztuki
sos:
  • masło 2-3 łyżki 
  • kilka kropli octu
  • białe winogrono około 500 g
  • szczypta soli 
Sposób wykonania:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, posypać solą i pieprzem. Następnie wszystkie kawałki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Pozostawić do przestudzenia.
W tym czasie przygotować sos: Winogrona umyć, osuszyć.
Masło lekko przetopić, dodać owoce, kilka kropli octu i szczyptę soli. Całość podgrzewać na małym ogniu przez 2- 3 minuty, uważając, aby masło się nie przypaliło.
Gdy wątróbka trochę przestygnie, panierować ją w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i ponownie obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Wątróbkę podawać polaną sosem winogronowym.


Smacznego.


2 komentarze:

  1. Tak podana wątróbka musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno smakuje jak dobre mięso. Robiłam ją już wielokrotnie, bo całej rodzince smakuje, nawet osobom, które nie przepadają za wątróbką. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.