czwartek, 12 lutego 2015

Orzechowe serduszka

Pyszne, intensywnie orzechowe makaroniki, których zrobienie zajmie Wam niewiele czasu. W formie serduszek świetnie sprawdzą się w Walentynki, ale w każdej innej formie i przy innej okazji będą smakować równie dobrze.  Polecam.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • białka 2 sztuki
  • orzechy włoskie mielone 15 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
dodatkowo:
  • dżem truskawkowy
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • czekolada gorzka 5 dkg

 

Sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut,na wolnych obrotach miksera. Następnie do białek dodajemy zmielone orzechy włoskie. Masę mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników, po czym wypełniamy nią przygotowane foremki. Masa powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.
Lekko przestudzone wyjmujemy z foremek, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne makaroniki kroimy w poprzek, mniej więcej w połowie wysokości ciasteczka. Na jedną z połówek nakładamy pół łyżeczki dżemu truskawkowego, rozsmarowujemy go
na ciastku równomiernie, następnie przykładamy drugą połową serduszka. Przełożone dżemem makaroniki polewamy czekoladą.

Przygotowanie polewy błyskawicznej: Do garnuszka wrzucam czekoladę połamaną na kawałeczki, wlewam 2- 3 łyżki wody, wsypuję cukier. Całość podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia... Wiem, wiem, najlepiej byłoby to zrobić w kąpieli wodnej, ale tak jest szybciej :) Oczywiście jest jeden mankament: Podczas rozpuszczania trzeba dobrze pilnować naszej czekolady, cały czas mieszając, w przeciwnym razie może się przypalić. Gdyby była bardzo gęsta i chętna do przypalenia należy dodać jeszcze jedną lub dwie łyżki wody.

Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 10- 12 serduszek.


Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.