środa, 11 lutego 2015

Serowe oponki

Czy jest ktoś kto ich nie jadł, ktoś kto ich nie lubi? Pyszne, pulchniutkie, umiarkowanie słodkie. Na Tłusty Czwartek idealne, bo zrobimy je dużo szybciej niż pączki.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ser biały półtłusty 600 g
  • mąka pszenna tortowa 400 g
  • jajka 2 sztuki
  • cukier 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • śmietana 18% 2 łyżki
dodatkowo:
  • olej do smażenia około 1 litra
  • cukier puder do posypania oponek

Sposób wykonania:

Oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy zmielony biały ser (może być również rozgnieciony widelcem, ja tak właśnie zrobiłam), żółtka, śmietanę, cukier, sodę oraz ubite na pianę białka. Dłońmi zarabiamy ciasto, tak jak ciasto kruche (dokładny opis jak zrobić ciasto kruche tutaj), ale w tym przypadku jego konsystencja musi być luźniejsza.

 




Zarobione ciasto dzielimy na 4 części (naraz nie rozwałkujemy całego ciasta). Rozwałkowujemy jedną część, podsypujemy przy tym mąką, żeby ciasto nie przywarło nam do stolnicy. Grubość odpowiednia to 3- 4 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła (wciąż nie posiadam wykrawacza), w których z kolei wykrawamy środki za pomocą kieliszka. Z resztą ciasta postępujemy analogicznie.
Powstają nam oponki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia. Smażymy tak jak pączki, czyli na głębokim tłuszczu, a podczas całego procesu pamiętamy, aby je odwrócić. W tym przypadku jest to dużo łatwiejsze ponieważ oponki nie "kręcą" się tak jak pączki i łatwo je podhaczyć widelcem.















 

Upieczone smakołyki osączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem.

Uwaga 1: Uprzedzając być może czyjeś pytanie. Oznajmiam, że ciasto nie zawiera tłuszczu!



Uwaga 2: Z podanych proporcji wyszło mniej więcej 40 sztuk oponek.

Smacznego.


7 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.