wtorek, 17 lutego 2015

Łosoś smażony na maśle

Powiem szczerze, że nie przepadam za łososiem, ale mój mąż uwielbia tę rybkę, stąd moja propozycja. Lekkie danie rybne, z dodatkiem sosu kaparowego. Całość można przygotować w 20 minut, więc gorąco polecam wszystkim zabieganym.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • filet z łososia 600g
  • masło 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony
sos kaparowy:
  • masło 1 łyżka
  • kapary marynowane 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • ciepła woda 10 łyżek
  • śmietana 18% 2 łyżki

Sposób wykonania:
Filet z łososia nacieramy sokiem z cytryny, solimy, oprószamy pieprzem. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, na gorący tłuszcz wkładamy łososia, obkładamy go resztą masła przeznaczonego do ryby, smażymy pod przykryciem 7- 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy osączone kapary, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Całość smażymy 2 minuty, aby mąka lekko się zeszkliła. Następnie wlewamy wodę, stopniowo po 2 łyżki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Dodajemy śmietanę, sos doprowadzamy do wrzenia. 

Usmażonego łososia podajemy polanego sosem kaparowym.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.