Składniki, których będziemy potrzebować:
- filet z łososia 600g
- masło 2 łyżki
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
- masło 1 łyżka
- kapary marynowane 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- ciepła woda 10 łyżek
- śmietana 18% 2 łyżki
Sposób wykonania:
Filet z łososia nacieramy sokiem z cytryny, solimy, oprószamy pieprzem. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, na gorący tłuszcz wkładamy łososia, obkładamy go resztą masła przeznaczonego do ryby, smażymy pod przykryciem 7- 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy osączone kapary, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Całość smażymy 2 minuty, aby mąka lekko się zeszkliła. Następnie wlewamy wodę, stopniowo po 2 łyżki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Dodajemy śmietanę, sos doprowadzamy do wrzenia.
Usmażonego łososia podajemy polanego sosem kaparowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.