niedziela, 22 lutego 2015

Pesto z zielonego groszku

Lubicie pesto? Ja bardzo, zwłaszcza to wykonane samodzielnie w domu, z ulubionych składników. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia pesto z zielonego groszku, który akurat zalegał mi w lodówce. Wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • groszek zielony (mrożony) 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • świeża bazylia 1 gałązka
  • sól
Sposób wykonania:
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Do blendera wlać śmietanę, oliwę, dodać obrany czosnek, umyte listki bazylii, szczyptę soli oraz wystudzony groszek. Całość zblendować na gładką masę i gotowe.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, szkoda że nikt w mojej rodzinie nie lubi groszku:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym pesto prawie nie czuć groszku, może się nie zorientują :P

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.