piątek, 7 stycznia 2022

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem lnianym

Ostatnio dawno nie wykorzystywałam kapusty pekińskiej w kuchni, więc najwyższy czas to zmienić. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszną i zdrową surówkę z kapustą pekińską w roli głównej. Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje. 



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta pekiński 1sztuka
  • marchew 1 sztuka (130 g)
  • ogórek konserwowy 2 sztuki
  • kukurydza konserwowa 140 g
  • pomidor 1 sztuka
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • kurkuma 1/2 łyżeczki 
  • olej lniany 1 łyżka


Sposób wykonania:
Kapustę pekińską drobno kroimy, solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie z kapusty odciskamy wodę, dodajemy marchew i ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Do surówki dorzucamy kukurydzę, paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, pomidora pokrojonego na kawałki.*

* W takich surówkach pomidora najczęściej kroję na ósemki a potem te ósemki w poprzek na połowę.



Do surówki dodajemy przyprawy, olej lniany. Całość dokładnie a jednocześnie delikatnie mieszamy.



Smacznego.






































18 komentarzy:

  1. Bom dia minha querida amiga. Parabéns pelo seu excelente trabalho. Confesso que não conhecia repolho chinês. Mais esse prato parece delicioso. Bom final de semana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Simple, refreshing and very healthy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam surówkę z pekińskiej, nie widziałam, że można do niej dodać oleju lnianego. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jak najbardziej i surówka naprawdę świetnie smakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pyszna i zdrowa surówka <3
    Idealna do obiadu, ale i jako przekąska :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, można ją z powodzeniem zjeść jako przekąskę, z lekkim pieczywem lub bez :)

      Usuń
  5. Świetna!dużo zdrowych składników i pasuje do wszystkiego.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką suróweczkę, ale pomidorów nie dodawałam, pora to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ja też na ogół nie dodaję. Tym razem wpadło mi do głowy, żeby dodać i surówka wyszła bardzo smaczna. Tyle, że wg mnie z pomidorami najlepiej zjeść ją w krótkim czasie od przygotowania, żeby te nie zrobiły się zbyt miękkie i skórka nie oddzielała się od miąższu. :)

      Usuń
  7. Lubię takie surówki, do obiadu najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam takiej surówki. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas pekinka ostatnio królowała w gyrosie, bardzo lubię surówki z pekinki. Samo zdrowie taka surówka 💪

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też pekińska często gości na stole. Można ją zestawiać z różnymi dodatkami, jest bardzo uniwersalna.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.