Składniki, których będziemy potrzebować:
- kapusta pekiński 1sztuka
- marchew 1 sztuka (130 g)
- ogórek konserwowy 2 sztuki
- kukurydza konserwowa 140 g
- pomidor 1 sztuka
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- sól 1 łyżka (płaska)
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- olej lniany 1 łyżka
Kapustę pekińską drobno kroimy, solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie z kapusty odciskamy wodę, dodajemy marchew i ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Do surówki dorzucamy kukurydzę, paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, pomidora pokrojonego na kawałki.*
* W takich surówkach pomidora najczęściej kroję na ósemki a potem te ósemki w poprzek na połowę.
Bom dia minha querida amiga. Parabéns pelo seu excelente trabalho. Confesso que não conhecia repolho chinês. Mais esse prato parece delicioso. Bom final de semana.
OdpowiedzUsuńThank you and I wish you a nice weekend. :)
UsuńSimple, refreshing and very healthy!
OdpowiedzUsuńThanks. :)
UsuńUwielbiam surówkę z pekińskiej, nie widziałam, że można do niej dodać oleju lnianego. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńMożna, jak najbardziej i surówka naprawdę świetnie smakuje. Pozdrawiam :)
UsuńPyszna i zdrowa surówka <3
OdpowiedzUsuńIdealna do obiadu, ale i jako przekąska :D
To prawda, można ją z powodzeniem zjeść jako przekąskę, z lekkim pieczywem lub bez :)
UsuńŚwietna!dużo zdrowych składników i pasuje do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję. Miłego weekendu. 😘
UsuńUwielbiam taką suróweczkę, ale pomidorów nie dodawałam, pora to zmienić;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ja też na ogół nie dodaję. Tym razem wpadło mi do głowy, żeby dodać i surówka wyszła bardzo smaczna. Tyle, że wg mnie z pomidorami najlepiej zjeść ją w krótkim czasie od przygotowania, żeby te nie zrobiły się zbyt miękkie i skórka nie oddzielała się od miąższu. :)
UsuńLubię takie surówki, do obiadu najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. :)
UsuńDawno nie robiłam takiej surówki. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co. Pozdrawiam 😉😊😘
UsuńU nas pekinka ostatnio królowała w gyrosie, bardzo lubię surówki z pekinki. Samo zdrowie taka surówka 💪
OdpowiedzUsuńU nas też pekińska często gości na stole. Można ją zestawiać z różnymi dodatkami, jest bardzo uniwersalna.
Usuń