Ciasteczka upiekłam również z tą właśnie myślą i oto są! Delikatne. puszyste, kokosowe, oblane czekoladą serduszka dla zakochanych. Co Wy na to?
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
- białka 5 sztuk
- cukier 80 g
- kokos 80 g
- mak 80 g
polewa czekoladowa:
- kakao 50 g
- cukier 100 g
- margaryna 100 g
- mleko 10 łyżek
dodatkowo:
- kokos do obsypania ciastek 10 dkg
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut,na wolnych obrotach miksera. Następnie do białek wsypujemy mak i kokos. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.
Gotową masą wypełniamy całe foremki, ponieważ ciasto nie rośnie zbyt wysoko.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia to 15 do 20 minut.
Upieczone ciasteczka lekko studzimy, wyjmujemy z foremek, oblewamy czekoladą
(ja nabijam ciastko na widelec i zwyczajnie zamaczam w czekoladzie), obsypujemy kokosem.
Uwaga 1: Foremki, zanim nałożymy do nich masę, najlepiej posmarować tłuszczem. Mnie to umknęło i miałam mały problem z wyciągnięciem upieczonych ciasteczek.
Uwaga 2: Z podanych proporcji powstaje 12 ciastek.
Przygotowanie polewy czekoladowej. To proste: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Pamiętamy przy tym, aby cały czas mieszać nasze produkty, co zapobiegnie przypaleniu kakao.
Po kilku minutach składniki powinny nam się ładnie rozpuścić i utworzyć płynną, jednolitą polewę czekoladową.
Happy Valentine's Day
Też mamy takie foremki i jesteśmy z nich zadowolone :) Skoro szczodrze posypane kokosem to bierzemy od razu kilka :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, częstujcie się :)
Usuńbardzo mi się podobają :)))
OdpowiedzUsuńTakie drobne walentynkowe słodkości :)
UsuńŚlicznie wyglądają te serduszka w śnieżnej polewie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne :-)
UsuńJakie słodkie włochate babeczki! Uwielbiam takie ciasto makowo-kokosowe, pychota
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy takie smaki :) pozdrawiam
Usuń