Ach, jakaż to słodka, idealna para, która może stać się miłym prezentem w Dniu Zakochanych.
Ciasto jest oczywiście w kształcie serca i smakuje cudownie.
Słodkich Walentynek dla wszystkich, którzy tu zaglądają. :))
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mak 200g
- figi suszone 2 opakowania po 200g (150g do masy makowej + 50g do dekoracji)
- białka 5 sztuk
- masło 15 dkg
- cukier puder 15-20 dkg
- kasza manna (popularny grysik) 5 łyżek
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- mleko 1 szklanka
- woda 1 szklanka
- miód nawłociowy 1 łyżeczka
- cukier puder 3 łyżeczki
- sok z cytryny 1/2 łyżeczki
- zimna woda (przegotowana) 3 łyżeczki
Sposób wykonania:
Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, jeżeli płyn zbyt szybko wyparuje, należy go uzupełniać, aby mak się nie spalił. Ugotowany mak wystudzić, następnie zmielić trzykrotnie w maszynce.
Figi zalać ciepłą, przegotowaną wodą, żeby nie były takie suche. Po 10 minutach osączyć z wody, owocom usunąć twarde ogonki, po czym każdą figę podzielić na ćwiartki.
Przy pomocy miksera utrzeć margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce zmielonego maku, nadal ucierać. Do masy makowej wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone figi. Wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni.
Cały czas pieczenia ciasta wynosi około 1 godziny.
Gdy upieczone ciasto przestygnie należy wyjąć je z formy, polukrować, ozdobić figami. Oczywiście to tylko przykład, każdy z nas może ozdobić ciasto tak jak lubi, według własnego gustu i smaku.
Lukier miodowy: Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, miodem i przegotowaną wodą. Błyskawicznie powstaje nam pyszny lukier.
Smacznego.
Wygląda pięknie, ciekawa jestem jak smakuje bo nigdy czegoś takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńAniu w takim razie musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Ciasto jest dość słodkie, wilgotne, podobne do szarlotki japońskiej. pozdrawiam :)
Usuń