piątek, 13 lutego 2015

Zakochana figa z...

makiem. 
Ach, jakaż to słodka, idealna para, która może stać się miłym prezentem w Dniu Zakochanych.
Ciasto jest oczywiście w kształcie serca i smakuje cudownie. 

Słodkich Walentynek dla wszystkich, którzy tu zaglądają. :))

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mak 200g
  • figi suszone 2 opakowania po 200g (150g do masy makowej + 50g do dekoracji)
  • białka 5 sztuk
  • masło 15 dkg
  • cukier puder 15-20 dkg
  • kasza manna (popularny grysik) 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
do gotowania maku:
  • mleko 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
lukier miodowy:
  • miód nawłociowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 3 łyżeczki
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki
  • zimna woda (przegotowana) 3 łyżeczki

 
Sposób wykonania:
Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, jeżeli płyn zbyt szybko wyparuje, należy go uzupełniać, aby mak się nie spalił. Ugotowany mak wystudzić, następnie zmielić trzykrotnie w maszynce.
Figi zalać ciepłą, przegotowaną wodą, żeby nie były takie suche. Po 10 minutach osączyć z wody, owocom usunąć twarde ogonki, po czym każdą figę podzielić na ćwiartki.
 



Przy pomocy miksera utrzeć margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce zmielonego maku, nadal ucierać. Do masy makowej wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone figi. Wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową.
 




















Gotowe ciasto wlać do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni.
Cały czas pieczenia ciasta wynosi około 1 godziny.

 























Gdy upieczone ciasto przestygnie należy wyjąć je z formy, polukrować, ozdobić figami. Oczywiście to tylko przykład, każdy z nas może ozdobić ciasto tak jak lubi, według własnego gustu i smaku.

Lukier miodowy: Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, miodem i przegotowaną wodą. Błyskawicznie powstaje nam pyszny lukier.

Smacznego.




2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, ciekawa jestem jak smakuje bo nigdy czegoś takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w takim razie musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Ciasto jest dość słodkie, wilgotne, podobne do szarlotki japońskiej. pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.