Składniki, których będziemy potrzebować:
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- puszka tuńczyka
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- dwa ugotowane żółtka
- pieprz czarny
- czerwona papryka w proszku
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- kilka liści sałaty lodowej lub innej
Sposób wykonania:
Z ciasta francuskiego wykrawać serca, posypać je czerwoną papryką, piec w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.
Z tuńczyka odlać olej czy inną zalewę, utrzeć go z żółtkami na gładką masę. Pastę doprawić pieprzem.
Świeżą czerwoną paprykę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Część dodać do pasty, wymieszać.
Resztę papryki pozostawić do dekoracji. Z pasty rybnej uformować kopułkę. Ułożyć ją na środku półmiska lub dużego talerza, wokoło poukładać liście sałaty lodowej a na nich serduszka z ciasta francuskiego. Całość ozdobić pozostawioną wcześniej czerwoną papryką.
Przystawkę można jeść widelczykiem, przegryzając serduszkami. Można też smarować serduszka pastą rybną i jeść jako takie mini kanapeczki.
Smacznego :)
Super pomysł - nie tylko dla facetów którzy nie lubią słodyczy
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń