piątek, 13 lutego 2015

Walentynkowa przystawka

Dla wszystkich zakochanych, kochanych i kochających, przede wszystkim dla mojego cudownego Mężulka.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • puszka tuńczyka
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • dwa ugotowane żółtka
  • pieprz czarny
  • czerwona papryka w proszku
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • kilka liści sałaty lodowej lub innej

Sposób wykonania:
Z ciasta francuskiego wykrawać serca, posypać je czerwoną papryką, piec w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.
Z tuńczyka odlać olej czy inną zalewę, utrzeć go z żółtkami na gładką masę. Pastę doprawić pieprzem.
Świeżą czerwoną paprykę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Część dodać do pasty, wymieszać.
Resztę papryki pozostawić do dekoracji. Z pasty rybnej uformować kopułkę. Ułożyć ją na środku półmiska lub dużego talerza, wokoło poukładać liście sałaty lodowej a na nich serduszka z ciasta francuskiego. Całość ozdobić pozostawioną wcześniej czerwoną papryką.


Przystawkę można jeść widelczykiem, przegryzając serduszkami. Można też smarować serduszka pastą rybną i jeść jako takie mini kanapeczki.
Smacznego :)

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.