Składniki, których będziemy potrzebować:
- bakłażan 1 sztuka
- seler naciowy 1/2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszona bazylia (jeżeli lubicie) 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Bakłażana myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Selera myjemy, kroimy na małe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy 1/2 litra wody, solimy, dodajemy suszona bazylię (jeśli chcemy), gotujemy do miękkości. Następnie całość blendujemy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.
Uwaga: Z podanych składników uzyskamy jedną porcję zupy.
Smacznego.
świetny, pożywny i zdrowy krem!
OdpowiedzUsuńGdy go robiłam byłam pełna obaw czy się obroni smakowo, ale wyszedł smaczny.
Usuńkrem z bakłażana? koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie smakuje, można zawsze przyprawić według własnych upodobań, tak więc polecam :)
Usuń