niedziela, 15 lutego 2015

Zupa krem z bakłażana

Przepis dla osób będących na diecie niskokalorycznej. Pożywna, lekka zupa z bakłażana, której seler naciowy dodaje wyrazistości. Całość uzupełnia idealnie groszek ptysiowy (po przepis zapraszam tutaj).
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • bakłażan 1 sztuka
  • seler naciowy 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszona bazylia (jeżeli lubicie) 1 łyżeczka


Sposób wykonania:
Bakłażana myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Selera myjemy, kroimy na małe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy 1/2 litra wody, solimy, dodajemy suszona bazylię (jeśli chcemy), gotujemy do miękkości. Następnie
całość blendujemy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. 




Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.

Uwaga: Z podanych składników uzyskamy jedną porcję zupy.

 




Smacznego.


4 komentarze:

  1. świetny, pożywny i zdrowy krem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy go robiłam byłam pełna obaw czy się obroni smakowo, ale wyszedł smaczny.

      Usuń
  2. krem z bakłażana? koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie smakuje, można zawsze przyprawić według własnych upodobań, tak więc polecam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.