Składniki, których będziemy potrzebować:
- mięso wieprzowe mielone (szynka) 70 dkg
- jajka 2 sztuki
- cebula 1 sztuka (mała)
- sól
- pieprz czarny mielony
- kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
- bułka tarta 3 łyżki
- smalec do smażenia 1/2 kostki
- ananasy konserwowe 4 plastry
- zalewa spod ananasa 4 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- sól
- świeży rozmaryn 2 gałązki
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z mięsem. Dodać przyprawy, jajka i bułkę tartą. Całość wyrobić na gładką, jednolitą masę. Z mięsa formować okrągłe, niezbyt duże kotleciki. Mniej więcej łyżka masy mięsnej na jeden kotlecik. Frykadelki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano.
Sos: Plastry ananasa kroimy w kostkę, zalewamy zalewą, solimy, gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy gałązki rozmarynu (możemy najpierw dać jedną gałązkę,
ewentualnie później dodać drugą, ponieważ rozmaryn pachnie bardzo intensywnie i być może wystarczy jedna gałązka). Sos blendujemy, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy
i doprowadzamy do wrzenia.
Upieczone frykadelki podajemy z sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Smacznego.
Bardzo ciekawy pomysł! Lubię dodatek ananasa do kurczaka ale z mięsem mielonym nie jadłam
OdpowiedzUsuńAniu, w takim razie czas spróbować :P
Usuń