niedziela, 1 marca 2015

Frykadelki z sosem ananasowym

Dzisiaj proponuję Wam soczyste frykadelki w towarzystwie sosu ananasowego z lekką nutą rozmarynu. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście łączyć rozmarynu z ananasem to zdecydowanie zachęcam, warto.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mięso wieprzowe mielone (szynka) 70 dkg
  • jajka 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka (mała)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 3 łyżki
dodatkowo:
  • smalec do smażenia 1/2 kostki
sos:
  • ananasy konserwowe 4 plastry
  • zalewa spod ananasa 4 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sól
  • świeży rozmaryn 2 gałązki
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z mięsem. Dodać przyprawy, jajka i bułkę tartą. Całość wyrobić na gładką, jednolitą masę. Z mięsa formować okrągłe, niezbyt duże kotleciki. Mniej więcej łyżka masy mięsnej na jeden kotlecik. Frykadelki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano.

Sos: Plastry ananasa kroimy w kostkę, zalewamy zalewą, solimy, gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy gałązki rozmarynu (możemy najpierw dać jedną gałązkę,
ewentualnie później dodać drugą, ponieważ rozmaryn pachnie bardzo intensywnie i być może wystarczy jedna gałązka). Sos blendujemy, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy
i doprowadzamy do wrzenia.

Upieczone frykadelki podajemy z sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł! Lubię dodatek ananasa do kurczaka ale z mięsem mielonym nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.