Kombinowałam co tu zrobić i wymyśliłam, że najlepiej będzie upiec w piekarniku takie właśnie bułeczki. Udało się, ciasto zostało uratowane a po domu roznosił się cudowny zapach imbiru.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka pszenna 35 dkg
- mleko 150 ml
- drożdże 4 dkg
- cukier 4 łyżki
- jajka 2 sztuki
- margaryna 1 łyżka
- szczypta soli
- świeży imbir (utarty na tarce) 1 łyżeczka
Do garnuszka wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy połowę mleka przewidzianego do ciasta, wsypujemy 10 dkg mąki i łyżkę cukru. Całość ucieramy łyżką do jednolitej konsystencji, zbliżonej gęstością do kwaśnej śmietany. Jeżeli zaczyn ma odpowiednią gęstość, odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość.
Do malaksera wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru i mleka, jajka oraz szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest wyrośnięty dokładamy go do przygotowanych składników. Całość miksujemy 2 minuty. Następnie do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i ponownie miksujemy ciasto do połączenia składników (maksymalnie 60 sekund).
Ciasto przekładamy z malaksera do miski, dodajemy (wcześniej obrany) utarty imbir, przez chwilę wyrabiamy całość ręką.
Gdy ciasto jest gładkie, odchodzi od ręki a na jego powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza, nakrywamy go czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z gotowego, wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości jajka i układamy je na drewnianej deseczce posypanej mąką. Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły, następnie pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone drożdżówki można polukrować, posmarować dżemem, posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
A o to przykład, co potrafi prawdziwa pani domu. Muszą być pyszne z tym imbirem. Pozdrawiam serdecznie Ewa
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie jakoś radzić, czasami się udaje, czasami nie. Tym razem na szczęście jakoś uratowałam ciasto i bułeczki faktycznie wyszły pyszne. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWyglądają apetycznie, a zapach mogę sobie wyobrazić...
OdpowiedzUsuńZapach zniewalający :)
UsuńBardzo smacznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wyszły całkiem smaczne jak na to, że zanosiło się na pączki :))
UsuńKocham to co z drożdży a imbir sam w sobie jest zdrowy a z polączeniem w bułeczkach musi być zniewalajacy smak.
OdpowiedzUsuńŚwietnie rozwiązałaś problem, bułeczki wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Trzeba było jakoś wybrnąć :P
Usuń