Składniki, których będziemy potrzebować:
- żeberka wieprzowe 2 kg
- sól
- pieprz czarny mielony
- miód (u mnie nawłociowy) 2-3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sos sojowy 4 łyżki
- wino czerwone półsłodkie 6 łyżek
- sos tabasco kilka kropli
- świeży imbir
- smalec 1/2 kostki (10 dkg)
- mąka pszenna 1 łyżka
Sposób wykonania:
Żeberka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, kroimy na porcje. Mięso solimy, oprószamy czarnym pieprzem.
Przygotowujemy marynatę. Najpierw obieramy czosnek i imbir. W garnuszku mieszamy sos sojowy z miodem, czerwonym winem i sosem tabasco. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir pokrojony w plasterki. Marynatą smarujemy każdy kawałek żeberka, mięso układamy ciasno w misce, zalewamy resztą marynaty, jeżeli takowa nam została.
Miskę owijamy szczelnie folią aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie żeberka obsmażamy na rozgrzanym smalcu, przekładamy do dużego rondla, podlewamy marynatą i wodą (1 szklanka). Dusimy pod przykryciem przez godzinę,
może trochę dłużej, w zależności od tego jak bardzo miękkie mięso lubimy. Uduszone mięso wyjmujemy z garnka, ponieważ musimy teraz zagęścić sos.
Mąkę ucieramy z odrobiną wody tak, aby nie było grudek. Do takiej zawiesiny wlewamy 1/2 szklanki sosu, czyli hartujemy zawiesinę, powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury sosu. Zahartowaną zawiesinę wlewamy do sosu, energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką rózgową. Sos doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty.
Do gotowego sosu wkładamy żeberka, podgrzewamy, podajemy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.