niedziela, 12 kwietnia 2015

Babka orzechowa z rodzynkami

Jeszcze jedno ciacho, które gościło na stole wielkanocnym. Pyszna babeczka, która jest warta polecenia, bo długo zachowuje świeżość.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 4 sztuki
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka tortowa 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • majonez 250 ml
  • orzechy włoskie mielone 15 dkg
  • rodzynki 10 dkg   
dodatkowo:
  • margaryna do smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
Sposób wykonania:
Formę na babkę posmarować margaryną, wysypać bułką tartą.
Jajka z cukrem ubijać mikserem, do momentu aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie
drewnianą łyżką. Wsypać zmielone orzechy, rodzynki, wlać majonez. Całość ponownie zamieszać. 

Gotowe ciasto wlać do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Wystudzić, wyjąć z formy, dowolnie udekorować.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.