Składniki, których będziemy potrzebować:
- łopatka wieprzowa 1kg
- cebula 2 sztuki
- smalec 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- grzyby leśne suszone 300g
- śmietana 18% 3 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
Sposób wykonania:
Grzyby dzień wcześniej zalać wodą, moczyć przez całą noc. Następnie posolić i gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której moczyliśmy.
Mięso pokroić w plastry, posolić, oprószyć pieprzem, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać wodą tak, aby przykryła mięso, dodać cebulę pokrojoną w piórka, całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Pod koniec całego procesu dodać ugotowane grzyby razem z wywarem. Wszystko razem zaprawić zawiesiną z mąki i śmietany. Zagotować, doprawić do smaku.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.