niedziela, 12 kwietnia 2015

Wieprzowina w sosie grzybowym

Dzisiaj proponuję sycący obiad, czyli konkretna porcja duszonego mięsa, w pysznym, bardzo aromatycznym sosie z leśnych grzybów.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • łopatka wieprzowa 1kg
  • cebula 2 sztuki
  • smalec 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • grzyby leśne suszone 300g
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka

Sposób wykonania:
Grzyby dzień wcześniej zalać wodą, moczyć przez całą noc. Następnie posolić i gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której moczyliśmy.

Mięso pokroić w plastry, posolić, oprószyć pieprzem, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać wodą tak, aby przykryła mięso, dodać cebulę pokrojoną w piórka, całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Pod koniec całego procesu dodać ugotowane grzyby razem z wywarem. Wszystko razem zaprawić zawiesiną z mąki i śmietany. Zagotować, doprawić do smaku.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.