czwartek, 9 kwietnia 2015

Czosnkowe kotlety jajeczne

Dzisiaj polecam Wam doskonałe, proste w wykonaniu i sycące kotleciki jajeczne z nutą czosnkową. Na zdjęciu w anturażu wielkanocnym, ale zapewniam, że o każdej porze roku smakują wybornie. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
kotleciki:

  • jajka 5 sztuk (5 jaj na twardo + jedno surowe)
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • masło 1 łyżka
  • czerstwa bułka 1 sztuka (najlepiej kajzerka)
  • mleko do namoczenia bułki 1 szklanka
  • nać pietruszki 2 gałązki
dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • tarty parmezan do posypania kotletów

 

Sposób wykonania:
Jajka (5 sztuk) gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli* (1 płaska łyżka). Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą, studzimy, następnie obieramy.
Bułkę namaczamy w mleku przez 20 minut, odciskamy. Wystudzone jajka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy jajecznej dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, posiekaną nać pietruszki, łyżkę masła oraz surowe jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Z gotowej masy dłońmi formujemy kotlety.
Na jednego kotlecika przeznaczamy mniej więcej łyżkę masy jajecznej.











Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotleciki jajeczne posypujemy tartym parmezanem. Podajemy samodzielnie z ulubionym sosem lub jako dodatek do drugiego dania.

* Sól powoduje, że ugotowane jajka ładnie odchodzą od skorupek.

 



Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 6 kotlecików.

 






Smacznego.


4 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.