Składniki, których będziemy potrzebować:
kotleciki:
- jajka 5 sztuk (5 jaj na twardo + jedno surowe)
- czosnek 3 ząbki
- pieprz czarny mielony
- sól
- masło 1 łyżka
- czerstwa bułka 1 sztuka (najlepiej kajzerka)
- mleko do namoczenia bułki 1 szklanka
- nać pietruszki 2 gałązki
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
- tarty parmezan do posypania kotletów
Sposób wykonania:
Jajka (5 sztuk) gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli* (1 płaska łyżka). Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą, studzimy, następnie obieramy.
Bułkę namaczamy w mleku przez 20 minut, odciskamy. Wystudzone jajka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy jajecznej dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, posiekaną nać pietruszki, łyżkę masła oraz surowe jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z gotowej masy dłońmi formujemy kotlety.
Na jednego kotlecika przeznaczamy mniej więcej łyżkę masy jajecznej.
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotleciki jajeczne posypujemy tartym parmezanem. Podajemy samodzielnie z ulubionym sosem lub jako dodatek do drugiego dania.
* Sól powoduje, że ugotowane jajka ładnie odchodzą od skorupek.
Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 6 kotlecików.
Smacznego.
Pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńSzybko znikają, niestety :)
UsuńSuper pomysł na jajka pozostałe po świętach lub imprezie albo na piątkowy obiadek:)
OdpowiedzUsuńCo racja, to racja :P
Usuń