Składniki, których będziemy potrzebować:
- mintaj 2 płaty
- liść laurowy (2)
- ziele angielskie (5)
- sól
- pieprz czarny mielony
- jogurt 2 łyżki
- rzodkiewka 6 sztuk
- ogórek 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- jajko 1 sztuka
Sposób wykonania:
Zagotować litr wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Do gotującego wywaru delikatnie włożyć opłukane płaty rybne.
Gotować około 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie rybę przestudzić.
Jajko ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka, ogórka obrać i pokroić w półplasterki (5 mm). Cebulę i kawałki ogórka wymieszać w miseczce, posolić, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie warzywa puszczą wodę, którą należy odlać. Teraz należy dodać pokrojoną rzodkiewkę i jogurt, wymieszać. Wsypać starte jajko, ponownie zamieszać,
doprawić do smaku.
W zależności od tego, co preferujemy, możemy rybę pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z resztą składników, lub podać w całości, obkładając sałatką warzywną.
Uwaga: Pamiętajmy, aby jajka nie dodawać do sałatki przed połączeniem cebuli z jogurtem. w przeciwnym razie jajko ściemnieje od cebuli.
Smacznego.
Znakomita. Na pewno wkrótce skorzystam z tego przepisu. Twój blog to skarbnica pomysłów.
OdpowiedzUsuńKasiu u Ciebie też jest mnóstwo fajnych przepisów, które z chęcią wypróbuję. :)
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńFaktycznie ryba pieczona w każdej postaci jest bardzo smaczna i muszę przyznać, że ja chętnie ją jadam. Właśnie dlatego odkąd mam możliwość jedzenia łososia z piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-tajska-nuta-pikanterii/ to muszę przyznać, że sprawdza się to znakomicie.
OdpowiedzUsuń