Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto naleśnikowe:
- mleko 1 szklanka
- woda mineralna gazowana 1 szklanka
- szczypta soli
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 20- 25 dkg
- ser biały tłusty 30 dkg
- figi suszone 10 sztuk
- śmietana 18% 2 łyżki
- śmietanka 30% 2 łyżki
- cukier puder 3 łyżki
- orzechów włoskich 10 dkg
- płatki migdałów 3 dkg
- figi suszone 5 sztuk
- rodzynki 3 dkg
- cukier 4 łyżki
- śmietanka 30% 2 łyżki
- olej do smażenia
- masło 3 łyżki
Sposób wykonania:
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta,
wlać na patelnię odrobinę oleju.
Farsz: Ser utrzeć z dwoma rodzajami śmietany i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę figi, dokładnie wymieszać.
Sos: Orzechy włoskie posiekać bardzo drobno, figi pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie bakalie w jednym naczyniu, dodać cukier i wodę.
Całość doprowadzić do wrzenia. Wlać śmietankę, wymieszać i ponownie zagotować.
Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane sosem bakaliowym.
Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk dużych naleśników.
Smacznego.
fajny pomysł na ten ser z figami!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu :)
Usuńzjadłabym takie :):) bardzo apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie smakują :)
UsuńPomysł świetny!!! Bardzo lubię figi :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam Beatko :)
UsuńNaleśniki na wodzie gazowanej rzeczywiście są pyszne!
OdpowiedzUsuń