niedziela, 19 kwietnia 2015

Naleśniki z nadzieniem serowo- figowym

Pyszne naleśniki, które wcale się nie przypalają. To wszystko dzięki wodzie mineralnej gazowanej.


Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto naleśnikowe:

  • mleko 1 szklanka
  • woda mineralna gazowana 1 szklanka
  • szczypta soli
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 20- 25 dkg
farsz:
  • ser biały tłusty 30 dkg
  • figi suszone 10 sztuk
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • śmietanka 30% 2 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
sos:
  • orzechów włoskich 10 dkg
  • płatki migdałów 3 dkg
  • figi suszone 5 sztuk
  • rodzynki 3 dkg
  • cukier 4 łyżki
  • śmietanka 30% 2 łyżki
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • masło 3 łyżki

Sposób wykonania:
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta,
wlać na patelnię odrobinę oleju.

Farsz: Ser utrzeć z dwoma rodzajami śmietany i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę figi, dokładnie wymieszać.

Sos: Orzechy włoskie posiekać bardzo drobno, figi pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie bakalie w jednym naczyniu, dodać cukier i wodę.
Całość doprowadzić do wrzenia. Wlać śmietankę, wymieszać i ponownie zagotować.

Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane sosem bakaliowym.


Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk dużych naleśników.

Smacznego.

7 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.