niedziela, 19 kwietnia 2015

Kuskus z dipem bazyliowym

Danie wymyślone na szybko, bez wysiłku i kombinowania. Dla mnie smakowo okazało się strzałem w dziesiątkę. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kuskus 1/2 szklanki
  • wrząca woda 1/2 szklanki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka zielona 1 sztuka
  • cebula 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • pomidory suszone w zalewie 100g
  • zalewa spod pomidorów 1 łyżeczka
dip bazyliowy:
  • majonez 2 łyżki
  • kefir 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • świeża bazylia (drobno posiekana) 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności sporządzamy prosty dip bazyliowy. Mieszamy ze sobą kefir i majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki bazylii.
Składniki dobrze mieszamy, dip odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, następnie mieszamy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, w ten sam sposób rozdrabniamy
obraną cebulę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy przez chwilę, aby w efekcie końcowym papryka była chrupiąca, nie miękka. Warzywa
doprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, kuskusem. Dodajemy łyżeczkę zalewy spod pomidorów. Całość mieszamy i
ewentualnie jeszcze raz doprawiamy nasze danie.

Kuskus podajemy ze schłodzonym dipem bazyliowym.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.