Składniki, których będziemy potrzebować:
- kuskus 1/2 szklanki
- wrząca woda 1/2 szklanki
- papryka czerwona 1 sztuka
- papryka zielona 1 sztuka
- cebula 1/2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- pomidory suszone w zalewie 100g
- zalewa spod pomidorów 1 łyżeczka
- majonez 2 łyżki
- kefir 3 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- świeża bazylia (drobno posiekana) 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności sporządzamy prosty dip bazyliowy. Mieszamy ze sobą kefir i majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki bazylii.
Składniki dobrze mieszamy, dip odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, następnie mieszamy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, w ten sam sposób rozdrabniamy
obraną cebulę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy przez chwilę, aby w efekcie końcowym papryka była chrupiąca, nie miękka. Warzywa
doprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, kuskusem. Dodajemy łyżeczkę zalewy spod pomidorów. Całość mieszamy i
ewentualnie jeszcze raz doprawiamy nasze danie.
Kuskus podajemy ze schłodzonym dipem bazyliowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.