Składniki, których będziemy potrzebować:
- pieczarki 12 sztuk
- masło 1 łyżka
- cebula 1/2 sztuki
- jajko 1 sztuka
- nać pietruszki 1 łyżeczka
- sól
- pieprz czarny mielony
- smalec 1 łyżka
Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, oddzielić trzony, kapelusze lekko wydrążyć, posolić, posypać pieprzem. Trzonki i wydrążone części pieczarek drobniutko posiekać, udusić na maśle wraz z drobno posiekaną cebulą. Gdy będą miękkie, dodać surowe jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić nadzieniem, ułożyć w naczyniu do zapiekania z dodatkiem tłuszczu i odrobiny wody.
Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Podawać na ciepło z chrzanem wielkanocnym.
Polecam również pieczarki nadziewane serem żółtym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.