czwartek, 2 kwietnia 2015

Pieczarki nadziewane

Prosta, ale zarazem bardzo smaczna przekąska.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pieczarki 12 sztuk
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1/2 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • nać pietruszki 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka

Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, oddzielić trzony, kapelusze lekko wydrążyć, posolić, posypać pieprzem. Trzonki i wydrążone części pieczarek drobniutko posiekać, udusić na maśle wraz z drobno posiekaną cebulą. Gdy będą miękkie, dodać surowe jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić nadzieniem, ułożyć w naczyniu do zapiekania z dodatkiem tłuszczu i odrobiny wody.
Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

Podawać na ciepło z chrzanem wielkanocnym


Polecam również pieczarki nadziewane serem żółtym.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.