Składniki, których będziemy potrzebować:
- ziemniaki średniej wielkości 20 sztuk
- jajko 3 sztuki
- cebula 1 sztuka (duża)
- mąka 2- 3 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- mięso wieprzowe mielone 1/2 kg (łopatka)
- pieczarki marynowane 400g
- ogórki konserwowe 4- 5 sztuk
- cebula 2 sztuki
- przecier pomidorowy 1 łyżka
- śmietana 18% 2 łyżki
- mąka 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
- liść laurowy 3 sztuki
- mielona ostra papryka 1 łyżeczka
- smalec 1 łyżka
- ser żółty około 10 dkg
- olej do smażenia
Sos: Mięso mielone z cebulą (piórka) podsmażyć na smalcu, przyprawić sola, pieprzem, ostrą papryką, zalać niewielką ilością wody,
dusić pod przykryciem przez 15 minut. Dodać pokrojone pieczarki (plasterki) i ogórki konserwowe (kostka). Jeżeli jest taka potrzeba uzupełnić wodę,
tak aby warzywa były przykryte, dodać przecier pomidorowy i liście laurowe. Całość dusić jeszcze przez chwilę. W tym czasie sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany,
zagęścić nią sos i doprowadzić do wrzenia.
Placki ziemniaczane: Surowe ziemniaki utrzeć na tarce (połowę na grubych oczkach, połowę na drobnych) dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, jajka, przyprawy.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Placki smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby miały złoty kolor.
Placki podawać polane sosem, posypane tartym żółtym serem.
Smacznego.
pycha...
OdpowiedzUsuńAniu takie dania są najlepsze. Smaczne i można się najeść :-)
Usuńale kusisz!!!! fantastyczne danie!!! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko :-)
UsuńNarobiłaś mi ogromnej ochoty. Zabieram jednego i uciekam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu na zdrowie :)
Usuń