wtorek, 28 kwietnia 2015

Zielone szparagi z pieczarkami

Sezon szparagowy trwa, więc polecam tę prostą a jednocześnie smaczną przekąskę.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pieczarki 1/2 kg
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1łyżeczka + 1/2 łyżeczki
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • pieprz czarny mielony
  • masło 2 łyżki

Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, pokroić na połówki. Wrzucić do rondelka, posolić, doprawić pieprzem, dusić na maśle wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Czas duszenia około 15 minut, pieczarki powinny być al dente.

Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli (1 łyżeczka) i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, tak aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi odcedzić, wyłożyć na talerz.

Podawać z pieczarkami w sosie własnym.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.