poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Szparagi z groszkiem

Sałatka z cyklu "zielono mi", czyli zielone szparagi, zielony groszek i zielona sałata. Wszystko uzupełnia sos imbirowy.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zielone szparagi 1/2 pęczka
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • sałata zielona kilka listków
  • orzechy włoskie 2- 3 łyżki
  • pomidor 1 sztuka
  • sól
  • cukier
sos imbirowy:
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • miód nawłociowy 1 łyżka
  • biały ocet winny 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
Groszek osączyć z zalewy. Szparagi obrać do około 1/3 wysokości, odciąć twarde końce, wstawić do wysokiego naczynia główkami do góry i zalać lekko osoloną wodą z dodatkiem cukru. Gotować około 15 minut.
Ugotowane szparagi należy wyjąć z wody i wystudzić.
Pomidory pokroić w ósemki, liście sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki. Połówki orzechów uprażyć (zrumienić) na patelni.

Sos: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aby sos miał jednolitą konsystencję.

Warzywa połączyć ze sobą, polać sosem imbirowym.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.