Dzisiaj proponuję chłodnik szczawiowy, ze szczawiu, który udało mi się zerwać, zanim mąż dorwał kosiarkę.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- świeży szczaw 300 g
- jajka 2 sztuki
- ogórek świeży 1 sztuka
- szczypiorek 1/2 pęczka
- jogurt naturalny 600g
- sól
- ziarna kolorowego pieprzu
Sposób wykonania:
Szczaw opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie, drobno pokroić. Zagotować szklankę wody, wrzucić szczaw, gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić na połówki.
Szczypiorek posiekać, ogórka obrać, pokroić w plasterki.
Do zimnego szczawiu dodać szczypiorek, pokrojonego ogórka oraz jogurt naturalny. Chłodnik doprawić solą, mocno schłodzić.
Podawać z jajkiem posypanym świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.