sobota, 23 maja 2015

Chłodnik szczawiowy na jogurcie

Od kilku lat jestem wielbicielką chłodników. Lekkie, pożywne, proste i szybkie w wykonaniu... same zalety.
Dzisiaj proponuję chłodnik szczawiowy, ze szczawiu, który udało mi się zerwać, zanim mąż dorwał kosiarkę.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeży szczaw 300 g
  • jajka 2 sztuki
  • ogórek świeży 1 sztuka
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • jogurt naturalny 600g
  • sól
  • ziarna kolorowego pieprzu

Sposób wykonania:
Szczaw opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie, drobno pokroić. Zagotować szklankę wody, wrzucić szczaw, gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić na połówki.
Szczypiorek posiekać, ogórka obrać, pokroić w plasterki.
Do zimnego szczawiu dodać szczypiorek, pokrojonego ogórka oraz jogurt naturalny. Chłodnik doprawić solą, mocno schłodzić.
Podawać z jajkiem posypanym świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.