Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz czarny mielony
- curry 1 łyżeczka (płaska)
- olej Kujawski (z czosnkiem i bazylią) 2 łyżki
- ketchup łagodny 4 łyżki
- woda 4 łyżki
- kapusta pekińska 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- ryż w torebkach 2 x 100 g
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Następnie solimy, oprószamy pieprzem i curry, podsmażamy na oleju. Lekko zrumienione kawałki kurczaka przekładamy do rondelka, w którym będziemy dusić całość.
Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Jeśli kapusta lekko zmięknie i zmniejszy swoją objętość na patelni, to znak że czas połączyć ją z mięsem. W rondelku mieszamy kapustę z mięsem, dodajemy wodę i ketchup, ponownie mieszamy całość.
Tak przygotowane danie dusimy na wolnym ogniu 5 minut.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany ryż wykładamy na talerze, tworząc "gniazdka". Na wierzch nakładamy porcję mięsa.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.