sobota, 23 maja 2015

Kurczak w "Pekinie"

Smaczne i aromatyczne połączenie ziół, czosnku, kurczaka i kapusty pekińskiej. Dietetyczne danie z drobiu, które posmakuje każdemu. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • curry 1 łyżeczka (płaska)
  • olej Kujawski (z czosnkiem i bazylią) 2 łyżki
  • ketchup łagodny 4 łyżki
  • woda 4 łyżki
  • kapusta pekińska 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
dodatkowo:
  • ryż w torebkach 2 x 100 g

Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Następnie solimy, oprószamy pieprzem i curry, podsmażamy na oleju. Lekko zrumienione kawałki kurczaka przekładamy do rondelka, w którym będziemy dusić całość.

Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Jeśli kapusta lekko zmięknie i zmniejszy swoją objętość na patelni, to znak że czas połączyć ją z mięsem. W rondelku mieszamy kapustę z mięsem, dodajemy wodę i ketchup, ponownie mieszamy całość.
Tak przygotowane danie dusimy na wolnym ogniu 5 minut.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany ryż wykładamy na talerze, tworząc "gniazdka".  Na wierzch nakładamy porcję mięsa.

Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.