piątek, 15 maja 2015

Dżem rabarbarowy

To było tak: Zostało mi trochę rabarbaru, nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić.
W końcu doszłam do wniosku, że najlepiej będzie przygotować dżem i zamknąć trochę lata w słoiczku.


Składniki, których będziemy potrzebować:
rabarbar 60 dkg (po obraniu)
cukier 30 dkg
żelfix (2:1) 1/2 opakowania

Sposób wykonania:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. W tej postaci wrzucić do garnka, starannie wymieszać z żelfixem, zagotować.
Następnie dodać cukier oraz 1/2 szklanki wody. Smażyć do momentu aż rabarbar się rozpadnie a dżem będzie odpowiednio gęsty.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut.



Uwaga: Z podanych proporcji wyszły dwa, około 400 gramowe, słoiczki dżemu.

Smacznego.



Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.