Składniki, których będziemy potrzebować:
- rabarbar 1 kg
- mąka 500g (pszenna 250 g + krupczatka 250 g)
- masło 250 g
- szczypta soli
- żółtka 2 sztuki
- cukier 150 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- śmietana 2- 3 łyżki
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
Ciasto: Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto półkruche, rozwałkować, włożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40- 50 minut. Po upieczeniu,
jeżeli rabarbar jest zbyt kwaskowy, ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Mniam, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWedług mojej subiektywnej oceny było pyszne :D
UsuńKolejne pyszności!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń