sobota, 16 maja 2015

Ciasto półkruche z rabarbarem

Smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Rabarbar rósł u nas w ogródku i mamunia zawsze piekła z nim ciasto półkruche na Zielone Świątki. Nie wiem czemu, ale zawsze tak właśnie było, po raz pierwszy musiało być upieczone w zielone święta. Lipa w drzwiach, palenie ogniska, ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Do tej pory czekam z pieczeniem ciasta rabarbarowego do Zielonych Świąt. Poniżej ciasto zjedzone w ubiegłym roku.  Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • rabarbar 1 kg
ciasto:
  • mąka 500g (pszenna 250 g + krupczatka 250 g)
  • masło 250 g
  • szczypta soli
  • żółtka 2 sztuki
  • cukier 150 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 2- 3 łyżki
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.

Ciasto: Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto półkruche, rozwałkować, włożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40- 50 minut. Po upieczeniu,
jeżeli rabarbar jest zbyt kwaskowy, ciasto można posypać cukrem pudrem.


Smacznego.

3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.