Składniki, których będziemy potrzebować:
- szynka wieprzowa bez kości 1 kg
- kalafior 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- smalec 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz cayenne
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i zmielonym czarnym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony na złoto.
Następnie szynkę przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia, dodać 2 szklanki wody. Dusić do miękkości.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć na talerz. Do rondla wrzucić różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka.
Warzywa gotować w sosie przez 10 minut, doprawić pieprzem cayenne, ewentualnie solą. Przed podaniem do rondelka włożyć mięso, aby "złapało" temperaturę.
Szynkę podawać w sosie własnym, pokrojoną w plastry, obłożoną różyczkami kalafiora.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.