sobota, 23 maja 2015

Letnia pieczeń z kalafiorem

Z surowej szynki wieprzowej można zrobić prawie wszystko. Tym razem postanowiłam podać ją w sosie własnym z różyczkami kalafiora.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • szynka wieprzowa bez kości 1 kg
  • kalafior 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • smalec 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz cayenne
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i zmielonym czarnym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony na złoto.
Następnie szynkę przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia, dodać 2 szklanki wody. Dusić do miękkości.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć na talerz. Do rondla wrzucić różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka.
Warzywa gotować w sosie przez 10 minut, doprawić pieprzem cayenne, ewentualnie solą. Przed podaniem do rondelka włożyć mięso, aby "złapało" temperaturę.
Szynkę podawać w sosie własnym, pokrojoną w plastry, obłożoną różyczkami kalafiora.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.