Składniki, których będziemy potrzebować:
- kefir 400 g
- botwinka 1/2 pęczka
- ogórek 1 sztuka
- rzodkiewka 10 sztuk
- świeży koperek
- świeży szczypiorek
- jajko 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Botwinkę umyć, posiekać, ugotować w małej ilości lekko osolone wody. Po ugotowaniu wystudzić. Jajko ugotować na twardo. Ogórka obrać, pokroić w plasterki.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Zimną botwinkę wymieszać z kefirem, ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem drobno posiekanego jajka (1/2 sztuki na porcję).
Uwaga: Koperek i szczypiorek dajemy w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Dajemy tyle ile lubimy, dlatego nie podawałam konkretnych ilości tych składników.
Smacznego.
Jak dla mnie bomba, szkoda że moi domownicy są innego zdania :)
OdpowiedzUsuńCóż, nie każdy lubi botwinkę, choć to samo zdrowie.U mnie akurat większość zajada ze smakiem :)
Usuń