Koniecznie musicie wypróbować takie połączenie smaków.
Składniki, których będziemy potrzebować:
biszkopt:
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 50 g
- szczypta soli
- świeży estragon (drobno posiekany) 2 łyżki
- czekolada gorzka klasyczna (firmy Goplana) 45 g
- woda 3 łyżki
- śmietana 18% 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- mango 1 sztuka
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka. Całość
ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.
Dodać mąkę, szczyptę soli i posiekany estragon. Wszystkie razem delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe rozlać do silikonowych foremek. Piec w kuchence mikrofalowej przez 3- 4 minuty.
Przygotowanie sosu:
Do garnuszka wlać wodę, wrzucić kawałki czekolady Goplana, dodać cukier.
Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu połączenia składników. W trakcie ogrzewania należy cały czas mieszać tworzący się sos, gdyż czekolada lubi się przypalać.
Gorący sos odstawić z palnika, połączyć ze śmietaną.
Słone serduszka podawać na plasterkach mango, polane sosem czekoladowym.
Smacznego.
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń