czwartek, 21 maja 2015

Serduszka estragonowe z sosem czekoladowym

Biszkopt na słono, który wygląda i smakuje jak beza, z dodatkiem świeżego estragonu i sosem czekoladowy na bazie kwaśnej śmietany.
Koniecznie musicie wypróbować takie połączenie smaków.



Składniki, których będziemy potrzebować:
biszkopt:

  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 50 g
  • szczypta soli
  • świeży estragon (drobno posiekany) 2 łyżki
sos czekoladowy:
  • czekolada gorzka klasyczna (firmy Goplana) 45 g
  • woda 3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
dodatkowo:
  • mango 1 sztuka
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka. Całość
ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.
Dodać mąkę, szczyptę soli i posiekany estragon. Wszystkie razem delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe rozlać do silikonowych foremek. Piec w kuchence mikrofalowej przez 3- 4 minuty.

Przygotowanie sosu:
Do garnuszka wlać wodę, wrzucić kawałki czekolady Goplana, dodać cukier.
Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu połączenia składników. W trakcie ogrzewania należy cały  czas mieszać tworzący się sos, gdyż czekolada lubi się przypalać.
Gorący sos odstawić z palnika, połączyć ze śmietaną.

Słone serduszka podawać na plasterkach mango, polane sosem czekoladowym.

Smacznego.



Z czekoladową nutą

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.