Składniki, których będziemy potrzebować:
- rabarbar 1 kg
- płatki migdałowe 100 g
- cukier puder do posypania ciasta
- mąka pszenna 1/2 kg
- drożdże 50 g
- mleko 1 szklanka
- cukier 6 łyżek
- jajka 3 sztuki
- margaryna 100 g
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Do dojrzałego zaczynu dodać jajka i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie obrać i pokroić rabarbar. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na cieście poukładać rabarbar, całość posypać płatkami migdałów. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Upieczone ciasto posypać (obficie) cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.