piątek, 22 maja 2015

Ciasto rabarbarowe z migdałami

Uwielbiam ciasto rabarbarowe, zwłaszcza na drożdżowym spodzie. Poniżej przepis na takie właśnie ciacho.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • rabarbar 1 kg
  • płatki migdałowe 100 g
  • cukier puder do posypania ciasta
ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • drożdże 50 g
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 6 łyżek
  • jajka 3 sztuki
  • margaryna 100 g
  • szczypta soli

Sposób wykonania:
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Do dojrzałego zaczynu dodać jajka i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie obrać i pokroić rabarbar. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na cieście poukładać rabarbar, całość posypać płatkami migdałów. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Upieczone ciasto posypać (obficie) cukrem pudrem.

Smacznego.




Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.