niedziela, 3 maja 2015

Szparagi z sosem majonezowo- musztardowym

Szparagowe co nieco.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • marchew 2 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • majonez 2 łyżki
  • musztarda francuska 4 łyżki

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, podzielić na połówki.


Sos: Jego przygotowanie to nic więcej jak wymieszanie musztardy z majonezem.


Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. W tym czasie obrać marchew, pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku.
Ugotowane szparagi odcedzić, wyłożyć na półmisek z marchewką. Przybrać połówkami jajka, polać sosem.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. O jak pięknie wygląda ten talerzyk- ile kolorów i smaków. Skusiłabym się zdecydowanie. A ten sosik musi smakować pysznie. Szparagi podane w ten sposób to świetny pomysł. No i jeszcze z jajkiem. Bomba. Pozdrawiam :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.