Składniki, których będziemy potrzebować:
- zielone szparagi 1 pęczek
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- marchew 2 sztuki
- jajka 3 sztuki
- majonez 2 łyżki
- musztarda francuska 4 łyżki
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, podzielić na połówki.
Sos: Jego przygotowanie to nic więcej jak wymieszanie musztardy z majonezem.
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. W tym czasie obrać marchew, pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku.
Ugotowane szparagi odcedzić, wyłożyć na półmisek z marchewką. Przybrać połówkami jajka, polać sosem.
Smacznego.
O jak pięknie wygląda ten talerzyk- ile kolorów i smaków. Skusiłabym się zdecydowanie. A ten sosik musi smakować pysznie. Szparagi podane w ten sposób to świetny pomysł. No i jeszcze z jajkiem. Bomba. Pozdrawiam :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń