Składniki, których będziemy potrzebować:
- ziemniaki (małe) 15 sztuk
- ziarna sezamu 3 łyżki
- olej 4 łyżki
- sól
- czosnek granulowany
- ulubione zioła i przyprawy, u mnie:
- kurkuma
- suszona bazylia
Sposób wykonania:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, pokroić na ćwiartki. W misce wymieszać olej, sezam, kurkumę i bazylię. Do miski wrzucić ziemniaki, dokładnie obtoczyć je w oleju z sezamem, następnie przełożyć na blaszkę, posypać czosnkiem granulowanym i wstawić do piekarnika.
Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zmniejszałam temperaturę na 150 stopni.
Upieczone ziemniaki lekko posolić.
Smacznego.
Fajny dodatek do zwykłych ziemniaków i od razu ciekawiej się robi na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Czasami trzeba małej odmiany, żeby lepiej smakowało to co podajemy :)
Usuń