niedziela, 24 maja 2015

Zawstydzone gruszeczki

A nie mają się czego wstydzić, bo smakują wybornie. Idealne do lodowych deserów, ale można je również zjeść ot tak, bez dodatków.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • gruszki (twarde) 3 sztuki
  • dżem truskawkowy 4 łyżki
  • wiśniówka 6 łyżek

Sposób wykonania:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne. Owoce ułożyć w płaskim rondelku, posmarować dżemem truskawkowym, zlać wodą tak, aby do połowy przykryła gruszki. Zagotować, wlać wiśniówkę. Owoce gotować pod przykryciem, odwracając je w trakcie gotowania. Gdy będą miękkie (al dente), wyjąć na półmisek.
Jeżeli sos w rondelku jest wystarczająco gęsty, polać nim gruszki, jeżeli nie, trzeba go jeszcze gotować przez chwilę na wolnym ogniu.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.