Składniki, których będziemy potrzebować:
- dwie podwójne piersi z kurczaka
- pomidorki koktajlowe 12 sztuk
- młoda biała cebula 1- 2 sztuki (w zależności od wielkości)
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- świeży lub suszony tymianek
- pieprz czarny mielony
- sól
- ser żółty 150 g
- bułka tarta 4 łyżki
- miękkie masło 2 łyżki
- posiekany szczypiorek 2 łyżki
Mieszanka serowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z bułką tartą, posiekanym drobno szczypiorkiem i masłem. Składniki powinny nam się ładnie skleić. Jeżeli tak nie jest można dodać jeszcze odrobinę masła.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, przekroić w poprzek, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wkładać mięso, obsmażać z każdej strony po kilka minut.
Gdy mamy pewność, że mięso nie jest w środku surowe, na wierzch każdego kawałka nakładamy po łyżce mieszanki serowej, lekko dociskamy.
Ponadto wrzucamy na patelnię cebulę (piórka) i pomidorki koktajlowe (połówki), przyprawione wcześniej tymiankiem.
Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. W tym czasie już nie obracamy mięsa. Jeżeli ser słabo się rozpuszcza możemy na chwilę przykryć patelnię pokrywą, aby całość zaparowała, przyspieszy to rozpuszczenie serka.
Smacznego.
Super :) Bardzo lubię połączenie mięsa i sera
OdpowiedzUsuńAgnieszko w takim razie musisz koniecznie spróbować tego dania :)
Usuń