sobota, 13 czerwca 2015

Ciasto kruche maślane z truskawkami

Pyszne ciasto z truskawkami, które mnie zawsze kojarzy się ze słońcem i wakacjami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeże truskawki 500 g
ciasto:
  • mąka 500 g
  • masło 250 g
  • cukier 180 g
  • żółtka 3 sztuki
dodatkowo:
  • cukier puder

Sposób wykonania:
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Jeżeli mamy duże truskawki można je podzielić na połowę.
Ciasto: Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto kruche, rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfannę. Na cieście, w rzędach poukładać przygotowane truskawki. 

Ciasto piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, do momentu, aż będzie dobrze zrumienione.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


  Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.