Kiedy nie mam czasu na przygotowanie jakiegoś bardziej wymagającego ciacha a mam ochotę na coś słodkiego to biorę ciasto francuskie, które na ogół mam w lodówce, jabłko, rodzynki i już 😊 Oczywiście jako nadzienie możecie również wykorzystać inne owoce, te które lubicie, polecam gruszki lub brzoskwinie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- jabłko (duże, słodkie) 1 sztuka (270 g)
- rodzynki 2 łyżki
dodatkowo:
- surowe żółtko 1 sztuka
Sposób wykonania:
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy z niego gniazdo nasienne. Tak przygotowane jabłko kroimy w kostkę, mieszamy z rodzynkami. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na papierze do pieczenia. Dłuższe przeciwległe boki ciasta nacinamy co 2 centymetry, tak jak na zdjęciu.
Na środku układamy jabłka z rodzynkami.
Paski ciasta zaplatamy jak warkocz, raz z lewej, raz z prawej strony.
Ciasto wraz z papierem przenosimy na blaszkę, najlepiej tą z wyposażenia piekarnika.
Warkocz pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 220 stopni. Czas pieczenia to 20- 25 minut.
Smacznego.
wow....look at those layers of goodness! I wish I could reach in and grab one to try! So good!
OdpowiedzUsuń😘🌞
UsuńWow! Wyglądają tak pięknie i profesjonalnie:) i do tego z jabłkami czyli tak jak lubię 🙂
OdpowiedzUsuń🥰💛
UsuńPyszne ciasto przygotowałaś!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. 😊
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuń🥰😊
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki, bardzo lubimy takie szybkie ciacha. 😊
UsuńŚliczny warkocz, bardzo profesjonalnie zapleciony :)
OdpowiedzUsuń😘😊
UsuńPoczęstowałabym się z przyjemnością <3
OdpowiedzUsuńZapraszam 😘😊
UsuńSuper, ja do tej pory na wytrawnie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńJa lubię w tej wersji, bo mogę na szybko zjeść coś słodkiego, ale na wytrawnie też robię. 😊
Usuń