Warto korzystać z sezonowych owoców i przygotowywać takie domowe napoje. Proste w wykonaniu, powstają w kilka chwil. Smakiem, bez urazy, biją na głowę sklepowe napoje. W mojej kuchni postawiłam dzisiaj na duet gruszka- rabarbar. Smak całości wzbogaciłam dodatkiem anyżu.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- gruszka 3 sztuki (duże i dojrzałe)
- rabarbar 1/2 kg (po obraniu)
- dwie gwiazdki anyżu
- cukier 8 łyżek
- woda 1 litr
Sposób wykonania:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne.
Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się rabarbaru dodajemy cukier. Kompot gotujemy 10 minut, po 5 minutach dodajemy gruszki i anyż. Jeżeli kompot wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra.
Gotowy kompot studzimy, przelewamy do dzbanka.
Uwaga: U mnie w domu kompotu nie przecedzamy, podajemy razem z owocami. Oczywiście można go przecedzić przez sito, jeżeli nie lubicie wyjadać owoców z kompotu (my lubimy :) ), albo podajecie go gościom i chcecie, aby wyglądał dostojnie i elegancko.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.