piątek, 5 czerwca 2015

Grillowane owoce

Lekka przekąska usmażona na grillu. Do jej przygotowania nie trzeba ani szczególnych zdolności kulinarnych, ani ogromu czasu. Kupujemy owoce, smarujemy bardzo prostą w wykonaniu marynatą na bazie masła i wrzucamy na ruszt.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • brzoskwinie 6 sztuk
  • świeży ananas 1 sztuka
  • serek Arla Apetina papaja i curry 125 g (1 opakowanie)
marynata:
  • masło 1 łyżka
  • miód nawłociowy 1 łyżka
  • świeży rozmaryn kilka gałązek


Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, igiełki rozmarynu, mieszamy.
Brzoskwinie myjemy, zostawiamy w skórce, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Ananasa obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Z każdego plastra wydrążamy środeczki, które są nieco zdrewniałe. Przygotowane owoce smarujemy marynatą, układamy na tackach do grillowania i smażymy 5- 7 minut, po 2- 3 minutach obracamy na drugą stronę.
Upieczone owoce smarujemy serkiem.

Smacznego.



30 minut z Apetiną

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, pogoda dopisuje. U mnie w okolicy chyba wszyscy grillują :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie zawsze musimy grillować wyłącznie mięso. Owoce z grilla są bardzo smaczne i nie idą w boczki :P

      Usuń
  3. Bez zastanowienia zamieniłabym kiełbasę na takie owoce! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Owoce nie dość, że smaczne, to i zdrowe :)

      Usuń
  4. A grillowałaś może banany ?
    Zapraszam po przepis (dla dorosłych również) : http://mechanikgrilluje.blogspot.com/2014/07/czekoladowo-gozdzikowe-banany-z-grilla.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bananów jeszcze nie grillowałam, ale bardzo je lubię, więc pewnie skorzystam z Twojego przepisu :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.