Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po około 500 ml.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- czereśnie 500 g
- skórka z połowy cytryny
- cukier 250 g
- ocet (10%) 100 ml
- woda 500 ml
- mielony imbir 1 łyżeczka
Owoce myjemy, przycinamy ogonki. Czereśni nie drylujemy. Przygotowane owoce przekładamy do słoiczków. Skórkę cytryny szorujemy szczoteczką, osuszamy, kroimy w cienkie paseczki.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem. Do gotującej zalewy dodajemy skórkę z cytryny oraz mielony imbir. Całość gotujemy 2- 3 minuty. Gorącym płynem zalewamy czereśnie. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, zakręcamy,
odwracamy do góry dnem.
Uwaga: Dla pewności czereśnie można poddać pasteryzacji (10- 15 minut). Ja akurat jestem leniuchem i jeśli tylko mogę, to pomijam pasteryzację. Tak było i w tym przypadku. A o pasteryzacji więcej znajdziecie tutaj.
Smacznego.
wspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńBeatko bardzo fajne. Imbir świetnie pasuje do czereśni, pod warunkiem, że ktoś lubi imbir :)
UsuńCiekawe połączenie, bardzo lubię imbir, no o czereśniach nawet nie wspomnę, bo czy jest ktoś kto ich nie lubi?
OdpowiedzUsuń