czwartek, 25 czerwca 2015

Imbirowe czereśnie (na zimę)

Czereśnie z imbirem w zalewie słodko- kwaśnej, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska, jak i dodatek do mięs.
Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po około 500 ml.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • czereśnie 500 g
zalewa:
  • skórka z połowy cytryny
  • cukier 250 g
  • ocet (10%) 100 ml
  • woda 500 ml
  • mielony imbir 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Owoce myjemy, przycinamy ogonki. Czereśni nie drylujemy. Przygotowane owoce przekładamy do słoiczków. Skórkę cytryny szorujemy szczoteczką, osuszamy, kroimy w cienkie paseczki.
 

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem. Do gotującej zalewy dodajemy skórkę z cytryny oraz mielony imbir. Całość gotujemy 2- 3 minuty. Gorącym płynem zalewamy czereśnie. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, zakręcamy,
odwracamy do góry dnem.

Uwaga: Dla pewności czereśnie można poddać pasteryzacji (10- 15 minut). Ja akurat jestem leniuchem i jeśli tylko mogę, to pomijam pasteryzację. Tak było i w tym przypadku. A o pasteryzacji więcej znajdziecie tutaj.

Smacznego.






3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Beatko bardzo fajne. Imbir świetnie pasuje do czereśni, pod warunkiem, że ktoś lubi imbir :)

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie, bardzo lubię imbir, no o czereśniach nawet nie wspomnę, bo czy jest ktoś kto ich nie lubi?

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.