Składniki, których będziemy potrzebować:
- truskawki 3 kg
- cukier 30 łyżek
Sposób wykonania:
Przygotować litrowe słoiki, wyparzyć. Truskawki umyć, odszypułkować. Do każdego słoika wsypać pół kilograma truskawek oraz po 5 łyżek cukru.
Owoce zalać zimną wodą, która powinna sięgać 3 cm poniżej brzegu każdego słoika. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, zakręcić.
Wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut.
Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić. Kompoty przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.