piątek, 12 czerwca 2015

Kompot z truskawek (na zimę)

Nie ma jak domowe przetwory. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na kompot z truskawek. Mój ulubiony. :)

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • truskawki 3 kg
  • cukier 30 łyżek

 

Sposób wykonania:
Przygotować litrowe słoiki, wyparzyć. Truskawki umyć, odszypułkować. Do każdego słoika wsypać pół kilograma truskawek oraz po 5 łyżek cukru.
 








Owoce zalać zimną wodą, która powinna sięgać 3 cm poniżej brzegu każdego słoika. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, zakręcić.
 








 













Wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut.
Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić. Kompoty przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Smacznego.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.