Składniki, których będziemy potrzebować:
- młoda biała kapusta 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- suszony koper (ziarna) 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny
- ocet
- cukier 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- woda 4 łyżki
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy (dość grubo), solimy, dodajemy suszony koper, zalewamy litrem wody. Gotujemy około 15 minut (od zagotowania), na 5 minut przed końcem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. W czasie gdy kapusta się gotuje, do rondelka wsypujemy cukier, podgrzewamy na wolnym ogniu, co chwilę lekko potrząsając rondelkiem.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści i ściemnieje, wlewamy do niego kilka łyżek wody, ponownie ogrzewamy do momentu, aż zbrylowany karmel stanie się płynem.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy zawiesinę z mąki i wody.
Kapustę gotujemy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu, dodajemy masło, skarmelizowany cukier, całość doprawiamy pieprzem oraz odrobiną octu.
Smacznego.
A to ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńPyszna, od dzisiaj chyba tylko taką będę jadać :)
Usuń