sobota, 20 czerwca 2015

Kotlet schabowy panierowany (tradycyjny, kulinarne wspomnienia)

Pomimo tego, że w polskiej kuchni jest mnóstwo wspaniałych potraw, kojarzy nam się ona właśnie z nim. Kotleta schabowego w pysznej, złocistej panierce zna każdy kto lubi jeść, a może i ten, kto kuchnię obchodzi szerokim łukiem.  
Domyślacie się więc, że  i na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjnego schabowego. Sposób w jaki go przygotowuję, nie jest wyszukany, nie ma w nim szczególnych dodatków. Ot, zwyczajny polski kotlecik, smaczny i pachnący. Tak od wielu lat przyrządza go moja mamunia, to i ja też tak właśnie sobie przyrządzam, zgodnie ze smakiem zapamiętanym z dzieciństwa :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • schab bez kości 1 kg
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • smalec 200- 250 g (do smażenia)

Sposób wykonania:
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. 

Na talerz wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz czarny mielony.
Jajka z przyprawami roztrzepujemy na jednolitą, płynną masę. 

Kotlety panierujemy kolejno w masie jajecznej i bułce tartej. 
Opanierowane mięso układamy na deseczce. Powierzchnię każdego kotleta dociskamy dłonią, aby warstwa panierunku dobrze przylegała i nie oderwała się w czasie pieczenia.

Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Upieczone kotlety powinny mieć złotą skórkę.
 
Uwaga: Kotlety panierujemy jeżeli mamy pewność, że od razu będziemy je smażyć. Zbyt długie przetrzymywanie mięsa w panierce, bez pieczenia, powoduje
że panierka nasiąka sokami z mięsa a podczas pieczenia odrywa się, wygląda nieestetycznie i jest gumowata zamiast chrupiąca.



Do schabowego polecam młodą kapustkę lub buraczki zasmażane.

Smacznego.


1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.