Domyślacie się więc, że i na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjnego schabowego. Sposób w jaki go przygotowuję, nie jest wyszukany, nie ma w nim szczególnych dodatków. Ot, zwyczajny polski kotlecik, smaczny i pachnący. Tak od wielu lat przyrządza go moja mamunia, to i ja też tak właśnie sobie przyrządzam, zgodnie ze smakiem zapamiętanym z dzieciństwa :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- schab bez kości 1 kg
- jajka 2 sztuki
- bułka tarta
- sól
- pieprz czarny mielony
- dodatkowo:
- smalec 200- 250 g (do smażenia)
Sposób wykonania:
Na talerz wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz czarny mielony.
Jajka z przyprawami roztrzepujemy na jednolitą, płynną masę.
Kotlety panierujemy kolejno w masie jajecznej i bułce tartej.
Uwaga: Kotlety panierujemy jeżeli mamy pewność, że od razu będziemy je smażyć. Zbyt długie przetrzymywanie mięsa w panierce, bez pieczenia, powoduje
że panierka nasiąka sokami z mięsa a podczas pieczenia odrywa się, wygląda nieestetycznie i jest gumowata zamiast chrupiąca.
Do schabowego polecam młodą kapustkę lub buraczki zasmażane.
Smacznego.
Ale dawno takiego nie jadłam!
OdpowiedzUsuń