sobota, 6 czerwca 2015

Młoda kapusta z suszonym koprem

O tej porze roku to mój ulubiony dodatek warzywny do obiadu. Taka kapustką mogę zajadać się codziennie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • młoda biała kapusta 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • suszony koper (ziarna) 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny
  • ocet
  • cukier
  • skwarki ze słoniny + wytopiony smalczyk 2 łyżki lub masło 1 łyżka
zawiesina:
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • woda 4 łyżki
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować (dość grubo), posolić, dodać suszony koper, zalać litrem wody. Gotować około 15 minut (od zagotowania), na 5 minut przed końcem dodać cebulę pokrojoną w piórka. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać skwarki ze smalczykiem, zawiesinę z mąki i wody.
Kapustę pogotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu, doprawić pieprzem, octem i cukrem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.