wtorek, 16 czerwca 2015

Smarowidło do chleba

Prosta w wykonaniu pasta z boczku i wątróbki wieprzowej. Polecam smakoszom wątróbki.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • wątroba wieprzowa 100 g
  • surowy boczek wieprzowy 200 g
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Wątrobę wieprzową umyć, oczyścić z błon, zagotować, odlać pierwszą wodę. Ponownie zalać wodą i gotować do miękkości, wystudzić.
Boczek umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Wątróbkę i boczek zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.  Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
Gotowe ! Można smarować kanapeczki.

Uwaga: Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać 1- 2 łyżki przetopionego smalczyku.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. Mój mąż lubi takie domowe smarowidełka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, jakie pyszności!!! Uwielbiam takie smarowidła:) Pozdrawiam Beatko :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.