Składniki, których będziemy potrzebować:
- wątroba wieprzowa 100 g
- surowy boczek wieprzowy 200 g
- szczypiorek
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Wątrobę wieprzową umyć, oczyścić z błon, zagotować, odlać pierwszą wodę. Ponownie zalać wodą i gotować do miękkości, wystudzić.
Boczek umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Wątróbkę i boczek zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
Gotowe ! Można smarować kanapeczki.
Uwaga: Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać 1- 2 łyżki przetopionego smalczyku.
Smacznego.
Mój mąż lubi takie domowe smarowidełka :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, jakie pyszności!!! Uwielbiam takie smarowidła:) Pozdrawiam Beatko :)
OdpowiedzUsuń