sobota, 13 czerwca 2015

Zupa krem ze szparagów z kalafiorem

W zasadzie w lecie nie gotuję często zup, lepiej sprawdzają się w zimie. Tym razem jednak nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zupy ze szparagów z kalafiorem. 
Efekt? Powiem tylko, że warto było postać przy garach, mimo upału.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zielone szparagi 300 g (po odłamaniu zdrewniałych końcówek)
  • ziemniaki 6 sztuk
  • marchew 1 sztuka
  • bulion warzywny 750 ml
  • wywar z kalafiora 500 ml
  • kalafior 1/2 sztuki (mały)
  • sól
  • pieprz biały mielony

Sposób wykonania:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym szparagi kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew po obraniu zostawiamy w całości. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wrzucamy ziemniaki, szparagi, marchew. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Studzimy, blendujemy, wcześniej wyjmujemy marchewkę i kroimy ją w plasterki (będzie do ozdoby).
W drugim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy oczyszczonego kalafiora. Gotujemy 10- 15 minut, wyjmujemy na durszlak, dzielimy na małe różyczki. Wywar spod kalafiora, a dokładniej jego część (500 ml) wlewamy do zupy, mieszamy. Całość podgrzewamy, dodajemy różyczki kalafiora. Zupę możemy jeszcze ewentualnie ponownie doprawić solą i białym pieprzem. 

Smacznego.


4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna, szparagi bardzo lubię, kalafiora także, na pewno by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafiora kocham, za szparagami nie przepadam a więc będę grzebać w talerzu :))) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha :) Ja od niedawna jestem wielbicielką szparagów, zwłaszcza zielonych, co widać po moich wpisach. Są smaczne, warto spróbować :P

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.