Efekt? Powiem tylko, że warto było postać przy garach, mimo upału.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- zielone szparagi 300 g (po odłamaniu zdrewniałych końcówek)
- ziemniaki 6 sztuk
- marchew 1 sztuka
- bulion warzywny 750 ml
- wywar z kalafiora 500 ml
- kalafior 1/2 sztuki (mały)
- sól
- pieprz biały mielony
Sposób wykonania:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym szparagi kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew po obraniu zostawiamy w całości. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wrzucamy ziemniaki, szparagi, marchew. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Studzimy, blendujemy, wcześniej wyjmujemy marchewkę i kroimy ją w plasterki (będzie do ozdoby).
W drugim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy oczyszczonego kalafiora. Gotujemy 10- 15 minut, wyjmujemy na durszlak, dzielimy na małe różyczki. Wywar spod kalafiora, a dokładniej jego część (500 ml) wlewamy do zupy, mieszamy. Całość podgrzewamy, dodajemy różyczki kalafiora. Zupę możemy jeszcze ewentualnie ponownie doprawić solą i białym pieprzem.
Smacznego.
Bardzo apetyczna, szparagi bardzo lubię, kalafiora także, na pewno by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńJest delikatna w smaku, warta grzechu :P
UsuńKalafiora kocham, za szparagami nie przepadam a więc będę grzebać w talerzu :))) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńHa, ha :) Ja od niedawna jestem wielbicielką szparagów, zwłaszcza zielonych, co widać po moich wpisach. Są smaczne, warto spróbować :P
Usuń