sobota, 13 czerwca 2015

Sałatka selerowa z kurczakiem i orzechami

Sałatki są zdrowe i to jest fakt niezaprzeczalny. Tym bardziej warto je robić i zajadać w porze wiosenno- letniej, gdy mamy dostęp do mnóstwa świeżych warzyw
i owoców. Sezon! Zakupy na straganach warzywno- owocowych o tej porze roku to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Te zapachy, kolory... mogłabym kupić wszystko,
chociaż z praktycznych względów tego nie robię :) Tym razem mój wybór padł na selera naciowego, w którym zakochałam się już jakiś czas temu.
Połączyłam go z
włoskimi orzechami i mięsem drobiowym. Według mnie wyszło idealnie. Spróbujcie sami!


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • seler naciowy 1 sztuka
  • podwójna pierś z kurczaka
  • papirus z czosnkiem i ziołami (pergamin do smażenia mięsa) 1 opakowanie
  • drobno posiekane orzechy włoskie 3 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • jogurt grecki 250 g
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i niepotrzebnych żyłek. Mięso lekko rozbijamy, smażymy w papirusie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, studzimy. Zimne mięso kroimy w kostkę.
Selera myjemy, kroimy w drobne kawałeczki. W misce łączymy ze sobą mięso, selera i posiekane orzechy. Dodajemy majonez, jogurt. Całość starannie mieszamy i doprawiamy do smaku.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.