piątek, 10 lipca 2015

Ziemniaki z kwaśnym mlekiem

Najprostsze polskie danie, które smakuje niepowtarzalnie w letnie, upalne dni. U nas często pojawia się na stole w piątek.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • młode ziemniaki 1/2 kg
  • zsiadłe mleko 400 g
  • jogurt naturalny 200 g
  • słonina 100 g
  • cebula (pokrojona w kostkę) 1 łyżeczka
  • sól
  • świeży koperek (drobno posiekany)
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, wysmażyć na skwarki, pod koniec smażenia dodać odrobinę
cebuli pokrojonej w kostkę. Omastę smażyć do zrumienienia cebulki.
Ugotowane ziemniaki podać okraszone omastą, posypane świeżym koperkiem. Oczywiście do popicia podać zsiadłe mleko wymieszane z jogurtem naturalnym.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.