czwartek, 9 lipca 2015

Sałatka Caprese z chili

Uwielbiam sałatkę Caprese, dlatego często zajadamy się nią w domu. Jej wykonanie nie zabiera dużo czasu, nie trzeba też mieć szczególnych umiejętności kulinarnych, aby podać ją swoim najbliższym. Dzisiaj u nas wersja "hot chili", czyli Caprese z dodatkiem ostrej papryczki. Polecam gorąco, ponieważ nam sałatka w tym wydaniu smakowała wyjątkowo.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ser mozzarella 2 sztuki (około 200 g)
  • pomidory 3 sztuki
  • sól wielicka gruboziarnista
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • papryczka chili w proszku
  • olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • świeża bazylia
Sposób wykonania:
Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Układamy naprzemiennie na talerzu, skrapiamy olejem, posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem i chili. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Całość odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce, aby sałatka nabrała pełnego smaku.

Smacznego.





3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.