niedziela, 2 sierpnia 2015

Gniazdka makaronowe na bakłażanie

Bardzo fajne, sezonowe danie pachnące czosnkiem. W roli głównej razowy makaron, cukinia i bakłażan.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia 1 sztuka
  • bakłażan 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól
  • czosnek granulowany 1 łyżka
  • suszona bazylia
  • curry
  • makaron spaghetti 200 g
sos:
  • przecier pomidorowy 2 łyżeczki
  • śmietanka 30% 1 łyżka
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • woda 80 ml
  • czosnek 3 ząbki

Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki.
Do rondelka wlewamy 80 ml wody, przecier pomidorowy, dodajemy pokrojony czosnek, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos gotujemy do momentu,
aż czosnek nieco zmięknie (powinien być al dente). Zestawiamy z palnika, dodajemy śmietankę, mieszamy. Sos gotowy.

Cukinię i bakłażana myjemy, nie obieramy, kroimy w plasterki, solimy do smaku. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, na niej podsmażamy lekko posolone plasterki
bakłażana. Następnie na tej samej patelni, wlewając pozostałą oliwę, podsmażamy plasterki cukinii, posypane czosnkiem granulowanym. 


W czasie smażenia cukinii, z makaronu formujemy gniazdka, posypujemy je curry i suszoną bazylią. Gotowe gniazdka zapiekamy w piekarniku (10 minut) lub w kuchence mikrofalowej (4 minuty).

Na talerzach układamy plasterki bakłażana i cukinii, na nie nakładamy gniazdka makaronowe, do których wlewamy porcję sosu pomidorowego z czosnkiem.

Uwaga 1: Składniki podaje na dwie porcje.

Uwaga 2: Jeżeli macie jakieś małe i okrągłe naczyńko żaroodporne, to łatwiej będzie Wam uformować gniazdka. Ja mam akurat takie...


Sprawdziło się doskonale!

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.